Platon Thomas More Thomas Hobbes Kant Hegel Friedrich Nietzsche Logga för SOCIALISM.se Karl Marx Friedrich Engels Vladimir Iljiitj Uljanov Hitler Mao Polpot  


 
Senaste nytt
 
Socialismens natur
 
Socialismen i tiden Röd stjärna -- Du läser en sida under detta ämne
 
Socialismen i geografin
 
Anarkismen
Fascismen
Federalismen
Feminismen
Kommunismen
Leninismen
Maoismen
Marxismen
Nationalsocialismen
Socialdemokratin
Stalinismen
Syndikalismen
Trotskismen
 
Flera ideologiska begrepp
 
Bakunin
Bernstein
Engels
Feuerbach
Hegel
Kant
Lenin
Mao
Marx
Nietzsche
Platon
 
Che, Dahl, Hitler och andra
 
Kritik av det rena förnuftet
Andens fenomenologi
Tyska ideologin
Kommunistiska Manifestet
Kapitalet
Pariskommunen
Staten och revolutionen
Mein Kampf
General Theory
Citat av ordförande Mao
 
Andra skrifter och verk
 
Kulakutrotningen
Ukrainasvälten
Förintelsen
Stora språnget
Kulturrevolutionen
Dödens Fält
 
Flera illdåd och massmord
 
Förintelseförnekare
 
Bra litteratur
 
1935
Den svenska steriliseringslagen antas detta år. Den revideras 1941 och ersattes först 1976 med "Lagen om frivillig sterilisering". Enligt en studie som publicerades 1997 av DN-journalisten Maciej Zaremba, så tvångssteriliserades 62.000 svenskar under åren 1935-1975. Sverige var det land som näst efter Nazityskland utförde flest tvångssteriliseringar. Kampanjen var ett socialdemokratiskt projekt som grundades i folkhemsrasistisk ideologi.
 

15-17 januari - Sovjetunionen
Zinovjev och Kamenev och flera andra partitoppar åtalas för förräderi och konspiration. De döms till straff på fem till tio år.
 

14 juli - Frankrike
Socialdemokrater, marxister och andra radikaler demonstrerar vid Bastillen. De lovar varandra att försvara republiken mot nationalsocialismen och fascismen.
 

25 juli - Sovjetunionen
Denna dag öppnas Kominterns sjunde kongress i Moskva, med närvaro av 65 kommunistpartier. Kongressen pågår t.o.m. den 20 augusti.
Huvudrapporten lämnas av Dimitrov. Andra rapportörer är Palmiro Togliatti, Wilhelm Pieck och Dimitrij Manuilskij. Kongressen antar - på Stalins iniativ - ett beslut om att bilda en s.k. folkfront gentemot nationalsocialismen.
Stalin vänder alltså nu på klacken. Han beordrar att marxisterna skall sluta stödja nationalsocialisterna, och istället börja bekämpa både dem och fascisterna. Han beordrar att de från och med nu skall börja stödja socialdemokraterna, som de tidigare aktivt har motarbetat. Han går så långt som till att fastslå att marxisterna skall stödja alla partier som opponerar sig mot nationalsocialismen och fascismen. Han vill bilda en bred och populär Folkfront. Marxisterna skall nu inte begränsa sig till att forma folkfronten enbart med partier som baserar sig på arbetarklassen. Marxisterna skall nu även stödja de demokratiska partierna inkl. högerpartierna.
Det fanns ingen tydlig opposition mot denna nya taktik inom någon av de nationella sektionerna av Komintern, särskilt inte i Frankrike och i Spanien. I Frankrike fick den nya linjen särskilda konsekvenser med valet av Léon Blum 1936, vilket resulterade i Folkfrontsregeringen.
 

20 augusti - Sovjetunionen
Denna dag avslutas Kominterns sjunde kongress.
 

15 september - Tyskland
Nürnberglagarna eller Raslagarna från Nürnberg antas enhälligt i Riksdagen, som är NSDAP:s sjunde rikspartidag. De kallade själva dagen för "Frihetsriksdagen", men vad den innebar var att antisemitismen slogs fast i lagstiftningen på ett helhetligt sätt. Judar uteslöts från medborgarskap och offentliga ämbeten, inkl. professurer.
 

13 december - England
Keynes' huvudverk publiceras 1936, men det engelska förordet är daterat redan denna dag. Den 7 september 1936 skrev han ett särskilt förord till den tyska upplagan vari han legitimerade totalitär ekonomi.
 


1934 1936

 
Tiden       Begrepp       Personer       Geografin       Naturen       Verk       Dåd
 
 
* * *
 
Sajten socialism.se sponsras av stiftelsen Contra, som ger ut tidskriften
Contra.
 
 

Valid HTML 4.01 Transitional
   
Tidskriften Contra
 
 
Tidskriften Contra
 
 
Tidskriften Contra
 
 
Tidskriften Contra
 
Tidskriften Contra
 
Tidskriften Contra
 
Tidskriften Contra
 
Tidskriften Contra