Platon Thomas More Thomas Hobbes Kant Hegel Friedrich Nietzsche Logga för SOCIALISM.se Karl Marx Friedrich Engels Vladimir Iljiitj Uljanov Hitler Mao Polpot  


 
Senaste nytt
 
Socialismens natur
 
Socialismen i tiden Röd stjärna -- Du läser en sida under detta ämne
 
Socialismen i geografin
 
Anarkismen
Fascismen
Federalismen
Feminismen
Kommunismen
Leninismen
Maoismen
Marxismen
Nationalsocialismen
Socialdemokratin
Stalinismen
Syndikalismen
Trotskismen
 
Flera ideologiska begrepp
 
Bakunin
Bernstein
Engels
Feuerbach
Hegel
Kant
Lenin
Mao
Marx
Nietzsche
Platon
 
Che, Dahl, Hitler och andra
 
Kritik av det rena förnuftet
Andens fenomenologi
Tyska ideologin
Kommunistiska Manifestet
Kapitalet
Pariskommunen
Staten och revolutionen
Mein Kampf
General Theory
Citat av ordförande Mao
 
Andra skrifter och verk
 
Kulakutrotningen
Ukrainasvälten
Förintelsen
Stora språnget
Kulturrevolutionen
Dödens Fält
 
Flera illdåd och massmord
 
Förintelseförnekare
 
Bra litteratur
 
1972
Richard Nixon vinner en överlägsen valseger inför sin andra presidentperiod.
 

25-29 februari - Sverige
I VPK:s tidning Ny Dag redogör göteborgaren Lars Herlitz som är ledamot av VPK:s programkommission för partiets revolutionära inriktning:
"I likhet med nu gällande partiprogram använder programförslaget inte någon formulering om en 'fredlig' eller 'parlamentarisk' väg till socialismen. Dessa formuleringar är enligt programkommissionens mening grovt missvisande: storfinansens makt måste betvingas och parlamentet är aldrig klasskampens avgörande fält."
 

17-21 mars - Sverige
I VPK:s tidning Ny Dag aviseras återigen den revolutionära inriktningen, då Gunnel Granlid, som är ledamot av programkommissionen, påpekar att: "Övergången till socialism blir ingen söndagspromenad."
 

24-25 september - Sverige
I Norge hölls en folkomröstning om Norge skulle gå med i EG. 53,5 procent röstade nej. Valdeltagandet var på 79,2 procent. Omröstningen var rådgivande, men blev likväl avgörande för den norska politiken.
 

26-29 oktober- Sverige
VPK har kongress. Vice ordförande i partiet är Lars Werner. Han är partiets främste talesman i fackliga frågor, och han vill öka motsättningarna mellan arbetarna och arbetsledningarna. Han motiverar det som en del av en långsiktig politisk målsättning:
"Genom klassamarbetspolitik och byråkratisering kommer den reformistiska ledningen i motsättning till medlemmarna och deras strävanden. Detta är en objektiv motsättning som präglar fackföreningsrörelsen i dag. Just därför är vår paroll riktig och möjlig att genomföra."
Kongressen gjorde ett uttalande om organisatoriska uppgifter: "Tyngdpunkten av arbetet förlägges till arbetsplatserna med den inriktningen att överallt där så är möjligt bilda kommunistiska fackklubbar." Denna strategi är tvådelad. Å ena sidan innebär det en partipolitisk fraktionism, å andra sidan ställer marxisterna upp i de fackliga valen på de allmänna listorna. Ofta gör de det utan att bekänna för sina fackligt anslutna kollegor att de är marxister.
I det partiprogram som VPK antar på kongressen finns en blandning av demokratiska och marxistiska formuleringar. I punkt 27 omtalas allmänna, fria och direkta val, men i punkt 26 står att "en revolutionär regering, en ny statsmakt kontrollerad av arbetarklassen och folket" är nödvändiga grundstenar för socialismen.
 


1968 1973

 
Tiden       Begrepp       Personer       Geografin       Naturen       Verk       Dåd
 
 
* * *
 
Sajten socialism.se sponsras av stiftelsen Contra, som ger ut tidskriften
Contra.
 
 

Valid HTML 4.01 Transitional
   
Tidskriften Contra
 
 
Tidskriften Contra
 
 
Tidskriften Contra
 
 
Tidskriften Contra
 
Tidskriften Contra
 
Tidskriften Contra
 
Tidskriften Contra
 
Tidskriften Contra